Przetworzone Jedzenie – 5 Największych Zagrożeń Dla Zdrowia

Na pewno zdajesz sobie sprawę, że przetworzone jedzenie jest szkodliwe dla Twojego zdrowia. Jednak strzelam w ciemno, że nikt, nigdy nie dał Ci solidnych informacji o tym, dlaczego w zasadzie przetworzone jedzenie nie wpływa dobrze na pracę całego organizmu. Dzisiaj mam dla Was 5 największych zagrożeń jakie śmieciowe jedzenie ze sobą niesie.

1. Rafinowane Węglowodany

Przetworzona żywność składa się przede wszystkim z rafinowanych węglowodanów (np. biała mąka, biały cukier, sól, olej etc.). Jasną sprawą jest, że potrzebujesz węglowodanów, aby pozyskać energię. Niestety rafinacja eliminuje z pożywienia praktycznie wszystkie składniki odżywcze. Hipotetycznie, jeśli coś pełnowartościowego co przechodzi proces rafinacji, nie jest już pełnowartościowe. Spożywasz produkt, który stał się pustą kalorią. Zjedzenie spowoduje tylko skok insuliny, nic więcej – nie ma żadnych składników odżywczych do wchłaniania. Efektem jest senność w drugiej połowie dnia (w szczególności po obiedzie) i spadek produktywności.

2. Syrop Glukozowo – fruktozowy vel. Kukurydziany

Przetworzone pożywienie naładowane jest cukrem ale nie takim białym, pospolitym cukrem, tylko syropem glukozowo – fruktozowym. Nie wiem czy wiesz, że ten syrop produkuje się z kukurydzy modyfikowanej genetycznie. Taki syrop jest czymś zdecydowanie gorszym niż cukier. Jest przetworzoną kukurydzą, która genetycznie zmodyfikowana nie ma ŻADNYCH wartości odżywczych. Kiedy Twoje ciało nie jest w stanie wchłonąć z pokarmu potrzebnych składników, przechodzi w tryb oszczędzania i magazynowania. Pozostaje tylko wysoki skok insuliny, którego za wszelką cenę chcesz uniknąć. Jak działa insulina znajdziesz w jednym z poprzednich artykułów klikając tutaj. Efektem końcowym jest wzrost tkanki tłuszczowej oraz spadek tkanki mięśniowej. Na co dzień (podobnie jak w przypadku rafinowanych węglowodanów) czujesz się ospały, bez energii do życia i jakbyś miał ogromny kamień na plecach, który musisz dźwigać każdego dnia.

3. Syndrom Hiper Nagrody 

Wysoce przetworzone jedzenie zawiera w sobie składniki, które powodują w Twoim ciele efekt otrzymania nagrody. Mam w szczególności na myśli glutaminian sodu, wcześniej wspomniany syrop glukozowo – fruktozowy oraz niektóre barwniki np. czerwień alura (E129). Każda z tych substancji ma właściwości uzależniające, o czym większość z nas nie zdaje sobie nawet sprawy. Możesz być pewny, że wiele produktów typu instant np. gotowe posiłki do kupienia i odgrzania w kuchence mikrofalowej jest bogatych w glutaminian sodu. Jego zadanie to pobudzić Twoje kubki smakowe i sprawić żebyś cieszył się „bogactwem smaku”. Nawet jeśli wcale dobrze to nie smakuje.

Jedząc gotowe posiłki wprost z półki sklepowej oszukujesz swój mózg, który “dostaje nagrodę” – substancję od której jest uzależniony. Biorąc pod uwagę fakt, że taką nagrodę można sobie stosunkowo łatwo sprawić, dość szybko można wpaść w błędne koło i spożywać o dużo za dużo pustych kalorii. Skutek? Kiepskie samopoczucie następnego dnia, ponieważ mózg chce więcej.

4. Sztuczne Składniki

To chyba dość oczywiste, że przetworzone jedzenie jest bogactwem sztucznych składników. Kiedy je spożywasz, traktowane są one przez nas jako ciało obce. To tak jakby na Twój organizm nadciągnął tuzin najeźdźców. Nie jesteś przyzwyczajony do rozpoznawania takich rzeczy jak sukraloza, sztuczne słodziki lub konserwanty. Organizm robi w takim momencie to co robi najlepiej, czyli stawia na baczność układ odpornościowy i mówi najeźdźcy: Wynoś się, nie ma tu dla Ciebie miejsca! Jednocześnie obniża Twoją odporność przez co zdecydowanie łatwiej jest Ci zachorować. Innymi słowy, układ odpornościowy marnuje swój potencjał walcząc z jedzeniem, które nigdy nie powinno się tam znaleźć. O dodatkach do żywności więcej przeczytasz klikając tutaj.

5. Upośledzenie Wchłaniania Składników Odżywczych

Ten punkt jest ściśle powiązany z pkt. 2. Oprócz efektu nagrody, o którym wcześniej pisałem jest jeszcze jeden efekt jaki powoduje przetworzone jedzenie. Mam na myśli mikro stany zapalne układu trawiennego, z których nawet nie zdajesz sobie sprawy. Jeśli coś takiego dopada Twój organizm, ma on problem z wchłanianiem z pożywienia składników odżywczych. Miewasz niekontrolowane napady głodu? Nie możesz powstrzymać się przed zjedzeniem czegoś śmieciowego? To właśnie to!

Jedyny sposób, aby poradzić sobie z pułapką w jaką wpadasz jedząc przetworzone jedzenie to po prostu je odstawić. Na początku może być ciężko ale dość szybko zaczniesz doceniać bogactwo jakie niosą ze sobą naturalne produkty i samodzielnie przygotowane potrawy. Zauważysz poprawę nastroju, samopoczucia i poprawisz ogólną kondycję organizmu. Jedyne czego Ci będzie brakowało, to wygody włożenia czegoś gotowego do kuchenki mikrofalowej. Ale musisz mi uwierzyć, to długoterminowa inwestycja!