Jak Węglowodany Zatrzymują Wodę w Organizmie?

Znasz to uczucie, gdy zaczynasz dietę i przez pierwsze dwa tygodnie kilogramy lecą w dół jak szalone? Początkowa duża utrata wagi daje kopa i motywację do działania. Niestety po kilku tygodniach cały proces zwalnia, a efekty na wadze nie są już tak szybko widoczne. Wtedy odechciewa Ci się tej całej „diety” i wracasz do starych przyzwyczajeń. Może jeśli poznasz ten proces, łatwiej będzie Ci zbudować zdrowe i długotrwałe nawyki? Zapraszam do lektury 🙂

Glikogen – Zmagazynowane Węglowodany z Cząsteczkami Wody

Za każdym razem, gdy zaczynasz stosować dietę, w której znacznie ograniczasz spożywanie węglowodanów, stracisz w pierwszej kolejności zatrzymaną w organizmie wodę. Do diet tego typy należą m.in. dieta ketogeniczna, paleo czy low-carb.

Niewykorzystana energia z węglowodanów magazynowana jest w mięśniach w postaci glikogenu. Jest to jednak możliwe tylko z udziałem cząsteczek wody. Na każdy 1g węglowodanów przypada ok. 3.7g zmagazynowanej wody.

Dlaczego Ograniczenie Węglowodanów Daje Spektakularne Efekty?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba zrozumieć w jaki sposób funkcjonuje organizm. Głównym produktem przemiany materii jest energia, którą pozyskujesz poprzez rozkład makroskładników. Makroskładniki czyli białka, węglowodany i tłuszcze pokonują różne drogi i są trawione oraz przyswajane w odrębny sposób. Każdy z nich ma inny szlak metaboliczny, a jego rezerwy są magazynowane w ciele pod różnymi postaciami. Standardowo, najłatwiej pozyskujesz energię ze spożytych węglowodanów i ten szlak metaboliczny jest wykorzystywany w pierwszej kolejności.

Jeśli w Twojej diecie dominują węglowodany, to jest to dla Ciebie podstawowe źródło energii. Jak myślisz co się stanie, gdy zafundujesz mu węglowodanowy deficyt? Organizm przyzwyczajony do pozyskiwania energii z cukrów najpierw uruchomi właśnie ten szlak metaboliczny. Jeśli nie dostarczysz mu jednak węglowodanów, to sięgnie po zapasy z magazynu (glikogen) i uwolni je do krwiobiegu. Stopniowo pozbędziesz się nadmiaru zmagazynowanego glikogenu, a wraz z nim stracisz również związaną wodę – pod jednym warunkiem – zużycie energii musi być stale większe niż podaż z pożywienia.

Węglowodany i ich Wpływ na Wodę Podskórną

Oprócz szybkiej utraty wody związanej w glikogenie, kolejną zaletą jest utrata części wody podskórnej. Dzieje się tak, ponieważ redukcja węgli w diecie ogranicza skoki insuliny we krwi. O działaniu insuliny więcej dowiesz się tutaj. To z kolei powoduje przesyłanie z nerek do mózgu sygnału o konieczności usunięcia nadmiaru sodu.

Wydalanie sodu to dość skomplikowany proces (tzw. infiltracja). Zajście jest możliwe jedynie w towarzystwie wody, która jest pobierana do nerek prosto z tkanki podskórnej. Następnie wszystko jest wydalane wraz z moczem.

Jak Działa na Nas Szybka Utrata Wagi?

To wszystko co omówiliśmy do tej pory, ma bardzo duży wpływ na aspekt psychologiczny. Jeśli zaczniesz widzieć wcześnie rezultaty, możesz osiągnąć lepsze wyniki w całym zakresie stosowania diety i ćwiczeń. Szybkie efekty dają porządną dawkę motywacji. Mimo, iż tłuszcz tracisz zdecydowanie wolniej niż wodę to i tak powinienen to być dla Ciebie powód do radości. Nadmiar wody powoduje stany zapalne, które mają negatywny wpływ na zdrowie i codzienne samopoczucie. Pozbywając się zbędnej wody, wyglądasz i czujesz się lepiej.

Spowolnienie początkowej utraty wagi to dobry znak. Oznacza to, że dopiero rozpoczęło się właściwe spalanie tłuszczu. Zatem nie warto zastanawiać się nad składem zgubionych kilogramów. Jeśli znikają (wolniej lub szybciej), to dobrze! Ciesz się tym, że twoje ciało się zmienia i niech to motywuje Cię do tego żeby twoje nawyki pozostały zdrowe długofalowo.